Når jeg er ude at cykle, og stopper for at pause, kan det ikke undgås at en velomobil tiltrækker opmærksomhed, det høre med til at cykle på eller i et anderledes køretøj.
Da jeg bor i et turist område, er der selvfølgelig større opmærksomhed når det er turistsæson. De lokale beboer i området er vant til at se den orange Strada. Især fordi der er ikke nogen forskel på en velonaut og andre cyklister, der enten motionere og pendler , vi er også vanemennesker. Jeg(vi) køre ofte samme ruter på mine trænings eller hyggeture.
Det kan blive lidt trivielt, at køre de samme ruter, men det giver et godt overblik over ens formåen henover de forskellige årstider.
En rute jeg aldrig bliver træt af, er turen til Skagen, oftest er den tur ren hygge, især om sommeren qua mange turister på cykelstierne, desuden er det en skøn tur…
Her video fra maj 2016
…og den flotte solnedgang om sommeren
Andre tider på året er der ikke meget trafik på stierne, og nu var det ikke sommer denne dag i januar, men vejret var skønt i forhold til de forgående vinterlige dage.
Årets første Skagens tur…
Selvom der ikke var mange mennesker i Skagen…
…og ingen lystsejler i vandet…
…er der næsten altid turister på Grenen(Toppen af Danmark)
Og som altid er der 2 spørgsmål der går igen, når jeg er ude at cykle og stopper, det er :
Hvad er hastigheden?
Hvad er gennemsnitshastigheden?
Det første spørgsmål svare jeg hurtigt på, at det afhænger af meget(Bakker, Fladt, Vejr og vejens belægning) men et sted mellem 0-80 km/t. Selvfølgelig forklare jeg mere hvis der er interesse.
Det andet spørgsmål er omkring gennemsnits hastigheden er egentlig meget nemt at svare på, da mit gennemsnit på de ture jeg køre til og fra Skagen ligger mellem 26 og 40 km/t , rekorden er på 41 km/t i Strada frem og tilbage i snit.
Og det er med gennemsnittet, der er en del der undre sig, for de regner med, at de en bil meget hurtigere fremme. Men kommer man hurtigere frem i bil end på en cykel/velomobil.
Hvis man nu udelukker de lange ture, og fokusere på pendling og småture. Det ville være omsonst, at sammenligne en velomobil, med en bil fyldt med personer på vej på ferie sydpå. Undersøgelser viser desuden, at de fleste bilture er over korte afstande, ligeledes er bilerne ikke overfyldte, oftest er der kun 1 til 2 personer i bilen. I større byer viser undersøgelser, at gennemsnits hastigheden er meget lav for biler, i for eksempel Mexico City er den helt nede på 6 km/t.
Selv bor jeg i et område hvor der ikke er de store trafikale udfordringer, altså ingen lange bilkøer eller meget store byer. Det eneste er om sommeren kan der være en del trafik, hvor der køres langsomt på vejene til turistattraktionerne i bil.
Og mine erfaringer er at der ikke er meget stor forskel på den tid det tager at komme fra a til b, hvis jeg tager bilen eller velomobilen på de kortere ture
Jeg har prøvet at sammenligne data fra min bil og velomobil i samme periode og cirka samme antal kilometer. Der er kørt på de samme slags veje, og for bilens vedkommende har det være 50-80 km/t veje, altså by og landeveje, ingen motorvejs kørsel.
Velomobil fra 19-12-2018 til 23-01-2019
Aktiviteter 11
Samlet distance 582,67 km
Gennemsnitsfart 28,3 km/t
Jeg har ikke brugt GPS til at måle i bilen, men fra bilens info data.
Normalt ville vi regne med, at en bil er meget hurtigere, da vi jo må køre 50 og 80 km/t, men ofte overser, vi at det ikke er en konstant hastighed vi kan holde i bilen, min egen erfaringer er fra mine længere ture i bil på motorveje med 110 og 130 km/t giver en gennemsnits hastighed på 90-100 km/t
Det vil sige forskellen mellem bil og velomobil ligger på 12, 7 km/t, der er så fordelen ved velomobil og cykel at der ikke skal ledes efter en parkeringsplads, hvilket vil eliminere tidsforskellen endnu mere i forhold til bilen.
Hvad har gennemsnits hastigheden med mine hygge ture til Skagen at gøre, egentlig intet, men især om sommeren møder jeg personer der har set mig på vej mod Skagen nær Frederikshavn, og undre sig over at jeg er kommet til toppen af Danmark før dem.
Vi ses “På toppen”…måske er jeg der først 🙂
Skagen, toppen af Danmark, hvor mange højdemeter er der egentlig derop fra marsken i Strandby:-)
Jørgen, der er et vejbump på cirka 18 meter…og fra Elling til Skagen og retur igen er der hele 56 højdemeter 🙂