- Service og sliddele
- En kamel bag sædet
- Dæk er da bare runde
- Strøm og løse forbindelser
- Det bedste batteri?
- Vedligeholdelse af Strada
- I regn,blæst, kulde og sol
- Standard eller Risse Astro 5 Støddæmper
- Strada og Sturmey-Archer
- Vinterdæk og Velomobil
- GPS og Velomobil
- Et lys i mørket
- I blæsten skulle Strada ud
- Undskyld Jeg så dig ikke
- Let og hurtigt
- Vægt
- En lille detalje
- Kolde fødder
- Marathon plus i sneen
- Virb Og GoPro
- Fart og Gennemsnit
- Træd til du letter
- Træd til du letter 2
- Snapshots på farten
- Bang!
- Booster dims
- Er hastigheden forsvundet
- Når det bliver køligt og mørkt
- Blæst og en flad fornemmelse F-Lite
- Det er årstiden igen
- Velonaut eller Velo Av
- 2700 km første punktering på F-Lite 50-406
- Vinteren kommer igen i år
- Se Mor…uden hænder
- Vintertid er lig med lygtetid
- Den hastighed
Vi kan ikke undgå det, vi er på vej mod vinter og køligere vinde. Det sidste stykke tid har efteråret dog ikke givet os den kolde skulder. Det har faktisk været mere varmt i Danmark end mange af sommerens kølige dage, så det er med at udnytte det, at cykle uden top eller tag på Strada.
Det var dog overskyet denne dag, men ikke køligt nok til at bruge Sinner Hood.
Sinner Hood er ikke til at undvære, når det temperaturen begynder at snige sig ned mod de 5 grader og derunder, især når det blæser kølige vinde er det dejligt at ørene ikke falder af.
Det er ikke kun imod kulde den er anvendelig mod, den beskytter også mod solens stråler. Der er også den store aerodynamiske fordel, man mærker klart en forskel i hastighed eller at der skal bruges mindre energi for at holde samme hastighed. Men det kan blive varmt, når jeg sidder under min Hood, selv på kolde dag, men på grund af hullerne i siden, foruden at have den funktion, at have et godt udsyn til siderne, trækkes der kølig og svalende vind ind, når visir er helt lukket foran
Omvendt kan der så komme sne og regn ind, hvis man ikke har vinduer, til at sætte i hullerne i siden, og da jeg bruger den mest i efteråret(regn og blæst) og vinteren(kulde og sne), er det nødvendigt med vindue.
De sidder med velcro i siden når de ikke er i brug. Tidligere havde jeg dem liggende ved siden af sædet, dette var en dårlig ide, da “glasset” fik mange ridser, og hurtigt blev mere sløret at kigge ud igennem.
Og når de er i brug..
…især rart når Strada er parkeret og hvis det skulle regne, kommer der ikke vand ind
Hvis der er brug for luft…
…dejligt på en af de varmere efterårs/vinter dage eller bare når jeg har det varmt.
Simpelt “ophængt” med velcro
Jeg mener her i de nordiske lande er en Hood uundværlig, især hvis man stadig køre længere ture henover vinteren.
Lys i mørket
Jeg har masser af lys foran…
og bagpå…
Så jeg kan sagtens se og blive set i mørket. Det kræver så også et godt batteri…
…som er Flevobikes 12 volt batteri. Det skulle give lys til 8-10 timer, det har 5 dioder, hver diode indikere ca. 20% hver, så man kan følge med i hvornår der skal en opladning til.
Men det er vigtigt at huske på, at den tid som er angivet, hvor længe der er strøm til, er ud fra et bestemt strømforbrug. I mit tilfælde har jeg 2 frontlygter, og hvis de begge er tændt , bruger jeg naturligvis mere strøm. Dioderne er kun vejledene, da jeg ikke tjekker dem konstant, kan det være svært at vide hvornår en af dem slukkede, og hvis der ved et tjek er 2 dioder der lyser er det ikke til at vide om der er 40% eller om der snart slukkes en diode mere så det kun er 20% der er tilbage.
Så det er lidt at tage chancen, når man køre hjemmefra i mørket med 2-3 dioder der lyser og forventer at der 40- 60% tilbage, især når man som jeg bruger ekstra frontlygte, og til at lade telefon og GPS.
Men også til almindelig hverdags kørsel i mørket er det en god ide at kende lygternes forbrug og holde det op mod batteriets kapacitet. Dette har jeg prøvet læs i dette indlæg: Det bedste batteri, men det var og er stadig teoretisk. Det kan være nyttig viden, men ikke særlig brugbart når man står på en mørk vej en vintermorgen uden lys
Jeg har været der hvor, hvor jeg ikke kunne komme længere fordi der ikke var mere lys, fordi jeg ikke mente at det var nødvendigt at tage mit ekstra batteri med. Så der holdt jeg i mørket i Sverige på min Kattegat tour og kunne ikke komme videre før det blev lyst. Heldigvis var det forår, så det var ikke mørkt så længe.
Ligesom en Hood beskytter mod vind og vejr, så man sidder og nyder en tur selv på den koldeste vintermorgen, er lys nødvendigt i mørket. Men selv det bedste lys eller batteri kan svigte, så er det godt at have noget i reserve, og klogere af erfaring, har jeg nu ekstra lygter med.
De er ligesom ekstra slanger, pumpe, lappegrej og gaffa tape blevet fast indhold i “værktøjs tasken”. Det var jeg glad for under Paris-Brest-Paris på den sidste nat i mørke, da begge mine batterier løb tør, da der ikke havde været mulighed for opladning. Så hvis jeg ikke havde haft dem, havde jeg ikke kunnet nå at komme i mål til tiden. Men i forhold til at cykle uden lys er det jo en bagatel, for at cykle uden lys er livsfarligt.
Med mit reservelys, kan jeg sagtens se noget, men selvfølgelig ikke det bedste lys, så hastigheden bliver også en del lavere. Det vigtigste er at blive set, hvis lyset på Strada skulle svigte
Jeg har den fordel, at jeg kan bruge de mounts, som jeg bruger til mine kamera, men ellers er gaffatape en god løsning, her nødlygte uden tape…
Det er altid godt at have en lille lygte med i “værktøjstasken” hvis man punktere i mørket, den kan så også bruges som nødlygte, ved at tape den fast, så kan man trille videre, vel at mærke hvis der er en baglygte der lyser.
Ulempen ved, at bruge batteri der skal lades er netop opladningen, ikke at det er et problem i dagligdagen, hvis man husker det.
Men på lange ture, hvor det bruges til andet end lyset og der er begrænset mulighed for at få det opladet. Man kan vælge få navdynamo eller en form for solcelle opladning,men mere udstyr er der flere muligheder for fejl. Så er der den mulighed jeg bruger, at have 2 batterier med på lange ture. Det hjælper dog ikke på et “elektrisk svigt” så klog af skade har jeg altid mine ekstra lygter med fremover.
Jeg har nu haft mine Flevobike batterier i snart 3 år ( siden 23. november 2012), på det batteri jeg har brugt mest, kan jeg konstatere, at det har tabt en smule effekt(tid). Så har været udmærket tilfreds med de batterier, men det forhindre mig ikke i at følge med om der dukker smarte løsninger op, så afhængigheden af stikkontakter mindskes, især fordi jeg på mine ture overnatter steder hvor der ikke er strøm tilgængelig.
Vi ses og bliver set derude et sted i mørket
Jeg har lige købt en SEO 5 LEDlenser hovedlygte til bla at have med i Strada, både som “punkteringslys” og reservelys. Jeg er imponeret over den lysstyrke den har og den skulle holde 7 timer på 3 stk. AAA batterier (nu må vi se om det passer). https://www.ledlenser.com/uk/headlamps/seo-5/
Du har helt ret i at det er vigtigt med et reservesystem, hvis det alm. lys skulle svigte, der kan jo gå andet galt end at batteriet bliver fladt og fejlsøge i mørke er næsten umuligt.
Hej Halfdan
Den ser fin ud den “pandelygte”. Men hvis du bruger den, så gør endelig ikke som andre der bruger pandelamper, de drejer hovedet og kigger på én når man kommer imod dem, så man bliver blindet, det kræver lidt omtanke at bruge den slags lygter mens man køre/løber.
Hvad har du som reserve baglygte?
mvh Søren